Reutelhoeve

Oorlogsverleden en recreatie in onze regio.

 

2Xplore Flanders Fields – Battlefield Tours website: www.2xplore.be

 

Rijk oorlogsverleden:

De bloederige gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog lopen no steeds als een rode draad door de Streek. Vanuit Beselare zijn zowat alle sites van het oorlogsverleden op enkele minuten bereikbaar.

 

Als belangrijkste getuigenissen van de Eerste Wereldoorlog telt Zonnebeke vijf begraafplaatsen van de Commonwealth. Op de eerste plaats is dit Tyne Cot Cemetery in Passendale, dat met zijn 11.956 grafstenen de grootste Britse militaire begraafplaats is op het Europese vasteland. De begraafplaats wordt jaarlijks bezocht door bijna 200.000 bezoekers, waarmee het de bekendste oorlogssite is aan het hele westelijk front. De achterzijde van Tyne Cot is gevormd door een Missing Memorial, dat met zijn 34.957 namen het vervolg geeft op de vermistenlijst van de Menenport en dat vanaf de zomer van 1917. In het Polygoonbos bevindt zich het indrukwekkende Buttes New Britisch Cemetery voor de schietheuvel van een vooroorlogs militair domein. Daar tegenover het kleinere Polygon Wood Cemetry. Verder hebben we nog Passchendaele New Britisch Cemetry in de 's Graventafelstraat en Zantvoorde British Cemetry, dat ongetwijfeld een van de meest markante begraafplaatsen is in de hele Salient.        

Op de gemeentelijke begraafplaats vanZonnebeke is er een crypte met veertien tastbare kisten van Zonnebeekse gesneuvelden, een luguber unicum in België.

 

 

 

 

 

De heksenstoet:

De deel gemeente Beselare geniet een brede vermaardheid als toveresseparochie. In de 17-de en 18-de eeuw en zelfs tot de Eerste Wereldoorlog spookte het hier op verschilende plaatsen. In tegenstelling tot andere dorpen met een levendig bijgeloof, zijn de overgeleverde verhalen in Beselare ook opgetekend door volksschrijvers als Lodewijk De Wolf, Edward Vermeulen en laatst nog Jozef Maes. In de tweejaarlijkse heksenstoet komen figuren als Calle Bletters, Tanneken Vanhulle, Meele Crotte en Sefa Bubbels weer tot leven. De stoet gaat tweejaarlijks door op de laatste zondag van juli, de historische sterfdatum van Sefa Bubbels in 1750. Hierop aansluitend heeft Beselare op het marktplein een bronzen heksenmonument en even verder ook een magische kruidentuin. Het recreatieve heksenpad voert de wandelaar langs de bespookte paden van weleer. Uiteraard sluit je een dergelijke wandeling af met een aangepast heksenbier in een Beselaarse staminet.

 

 

De Oude Kaasmakerij:

Met de Oude Kaasmakerij is Passendaele vandaag niet alleen geassocieerd met de Eerste Wereldoorlog, maar ook met de gelijknamige kaas, die hier sinds 1932 vervaardigd wordt en internationaal gesmaakt is. De Oude Kaasmakerij is in 2002 volledig gerenoveerd en ingericht voor een unieke kennismaking met het productieproces van melk tot kaas. De Oude Kaasmakerij is echter meer dan een museum, maar een interactieve en experimentele kennismaking met kaas in al zijn facetten. Hier ruik en voel je niet alleen kaas, je proeft het ook.... De prachtige ligging en ruime cafetaria met eetgelegenheid maken de Oude Kassmakerij tot ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de streek en een niet te missenhalte voor elke wandel- of fietstocht.

 

.    

 

Ook Ieper op en kleine 10km van Beselare heeft vele verscheidene bezienswaardigheden;

Ieper heeft stijl en karakter, gevoel voor genietbare proporties, bescheiden allure, kortom: Ieper is een stad voor mensen. Een stad die zijn verleden levend houdt met folklore zoals in zijn Kattenstoet, maar ook door zijn eigenste stadsbeeld, zijn gevels, historische gebouwen en kleine maar rustige parken. Buiten de stadswallen blijft de oorlog nazinderen in de vele militaire begraafplaatsen. Sommige zijn klein en verscholen, andere indrukwekkend, in hun gruwelijke omvang.

Lakenhallen, Belfort

Bedoeld als overdekte verkoop- en opslagplaats, werden de hallen gebouwd aan een (nu overwelfde) waterweg, de Ieperlee. Niet minder dan 48 deuren verlenen rechtstreeks van op de straat toegang tot de ruime verkoopzalen (opp. 2473 m2). Met de bouw van de hallen werd aangevangen ca. 1260; eerst werden belfort en oostervleugel opgetrokken; de west- en zijvleugel waren in opbouw in 1286; het geheel was af in 1304. Tijdens de oorlog 1914-18 werd het gebouw volledig vernield, op een stuk torenonderbouw en een paar muurfragmenten van de westervleugel na. De wederopbouw werd geleid door de architecten ir. J. Coomans en P.A.Pauwels. Uit het lange voorgebouw (125 m ) rijst in het midden het stoere belfort op (70 m). De huidige torenspits (1692) is in haar oorspronkelijke vorm gereconstrueerd. Boven de "Donkerpoort", onder het stedelijk wapenschild, prijkt het beeld van O. - L. - Vrouw van Thuyne, patrones van de stad.

Stadhuis, Nieuwerck

In de verlenging van de hallenachtervleugel komt een bouwwerk voor dat pas in 1962 werd heropgetrokken en waarvoor Arch. P.A. Pauwels zich liet inspireren door de bouwstijl van de hallen. Het Nieuwerck werd in 1619 opgetrokken tegen de oostmuur van hallen en stadhuis. Rustend op een spitse bogenrij, voorzien van grote kruisramen en een klassiek kerkraam, doet dit bouwwerk nog tamelijk gotisch aan, maar de versieringen in de boogvelden en aan de topgevels getuigen van de reeds contrastenrijke bewogenheid van de renaissance. Boven het kapelraam prijkt het wapen van Filips IV, de regerende Spaanse vorst in 1622; in de zijnissen komen de beelden voor van de Rechtvaardigheid en de Voorzichtigheid; de onderste nis draagt het beeld van O.-L.-Vrouw. Onder de gaanderij, de teruggevonden "eerste stenen" uit 1619 en 1622.


  Last Post

Iedere avond om 20 uur wordt sedert 1928 de "Last Post" geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het zijn er 34.984.

Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt door klaroeners van de Last Post Association de "Last Post" geblazen. Inlichtingen: De Heer Guy Gruwez, Voorzitter LPA, tel. 057-201961 of raadpleeg www.lastpost.be

 

De Menenpoort

De Menenpoort werd gebouwd op de plaats van de oude middeleeuwse poort. Langs deze poort marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de "Ypres Salient" (de Ieperse Boog) te verdedigen. Deze boog was een bult in de rechte frontlijn van zowat 25 bij 15 km. Na de Eerste Wereldoorlog werd door dankbare burgers de Last Post Association opgericht. Ook de toenmalige vijanden zijn gevallen in bijna even groot aantal en worden bij deze ingetogen plechtigheid betrokken.